2014

Interweaving existing industrial area and natural landscape with new residential area

‘Piiput pellossa’ is a winning master plan entry for the first residential blocks of the new Kangas area. The proposal mediates between the existing industrial area and the beautiful natural landscape of the river.

Location: Jyväskylä, Finland

Program: Master Plan, Residential

Size: 15 000 m2

Status: Shared second prize in open competition 2014, commission 2014

Client: City of Jyväskylä

Team: Eero Lundén, Maija Parviainen, Ron Aasholm, Annamiia Suominen

Lunden_Piippuranta_diagram1

Urban blocks act as mediators between the industrial and natural setting

‘Piiput pellossa’ aims to connect the heart of the Kangas area with the lush landscape. The first residential blocks of the area act as mediators between the industrial and natural river setting.

The proposal includes a chain of urban blocks made of simple massing that splay out into the landscape and create clear urban spaces. The solution enables the buildings to open to the surrounding park and common courtyards. A variety of appealing outdoor spaces are created that emphasize a communal quality of urban living.

The composition is based on a considered siting of simple masses with varying proportions. The buildings’ rational brick grid façade maintains the industrial spirit of the existing Kangas factory. The balcony area is curtained with light wood and when illuminated during the long Finnish evenings, result in a lantern-like effect. The urban blocks create a luminous urban silhouette on the river, which contribute to the identity of the new residential area situated next to the centre of Jyväskylä.

20160617_Näkymän muokkaus2_CL 2

Urban Blocks

The urban blocks create a luminous urban silhouette on the river, which contribute to the identity of the new residential area situated next to the centre of Jyväskylä.

Asemapiirros

Site Plan

Lunden_Piippuranta_asemapiirros_pohja

Housing Plan

jkl KANGAS CL

Urban blocks within the natural landscape